OVER KORFBAL

Korfbal is een van oorsprong Nederlandse balsport, in 1902 bedacht door de Nederlandse onderwijzer Nico Broekhuysen voor de leerlingen van zijn klas.

Een team bestaat uit acht spelers: vier vrouwen en vier mannen en elk team heeft een korf die op een hoogte van 3,5 meter is opgehangen aan een paal. Bij de jongere jeugd gelden aangepaste hoogtes van de korf en wordt vier tegen vier gespeeld. Bij iedere leeftijd geldt: een speler die in balbezit is, mag niet lopen met de bal. Als hij/zij de bal heeft afgespeeld, zal de speler dus direct weer in actie komen om zich vrij te lopen en aanspeelbaar te zijn. Het team dat de meeste doelpunten maakt – door de bal van bovenaf door de korf van de tegenpartij te gooien – wint. Alleen door snel en slim samen te spelen kom je bij de korf van je tegenstander en juist dat maakt korfbal dynamisch, beweeglijk en explosief! Daarnaast speel je korfbal in de zaal als ook op het veld. Meer weten over korfbal? Klik dan hier.

SCHOOLKORFBALVORMEN & ONDERSTEUNING SCHEMA

overzicht_schoolkorfbal
Klik om te vergroten

OVER SCHOOLKORFBAL

Schoolkorfbal is de nummer één schoolsport waar jongens en meisjes in één team samen kunnen sporten. Met schoolkorfbal worden de kleinsten al gestimuleerd om te sporten, maken kinderen kennis met korfbal en kunnen enthousiastelingen eenvoudig doorstromen naar een korfbalvereniging in de buurt. Door middel van de kennismakingslessen en andere schoolkorfbalactiviteiten op zowel verenigingen als op scholen wordt vaak toegeleefd naar een schoolkorfbaltoernooi als hoogtepunt.

Korfballessen op school kunnen op verschillende manieren worden ingevuld. Ze kunnen worden gegeven op zowel basis- als voortgezet onderwijs, maar ook op speciaal onderwijs. De laagdrempelige en dynamische korfbalvorm 4Korfbal is eenvoudig te begrijpen: vier spelers in één vak i.p.v. twee vakken, en altijd mogen aanvallen op de korf (dit in tegenstelling tot volwassen korfbal). Dit spel is daardoor voor (gym)docenten gemakkelijk in te zetten en over te brengen aan kinderen. Door wie kunnen de lessen worden gegeven en welke middelen zijn beschikbaar om daarin te ondersteunen? Je ziet het in het schema hiernaast.

Wil je als school, BSO of gemeentelijke instelling aan de slag met schoolkorfbal? Klik dan voor meer info door naar scholen. Wil je als vereniging schoolkorfbalactiviteiten opzetten? Dan kun je terecht op de pagina verenigingen.

ZIJ DOEN AL MEE!

club